Haber

Paraları Türk lirasını 7 kat artırdı! Bulgarlardan sonra sınır ilimize akın etmeye başladılar.

Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle bir süredir Gürcüler başta olmak üzere Ruslar ve Ukraynalılar alışveriş için Kemalpaşa’ya geliyor. Yoğunluk gıda bölümünde faaliyet gösteren restoranlarda ve ulaşım sektöründe çalışan esnafın yüzünü güldürürken, en büyük faydayı ise zincir marketler sağlıyor.

“BURADA ÇOK ALIŞVERİŞ YAPIYORLAR”

Kemalpaşalı taksici Kubilay Veziroğlu, “Gürcülerin parası 100 lari, yani bugünkü Türk parasıyla 670 lira. Bu da Gürcülerin parasını parasına değer kılıyor. Gördüğünüz gibi alışverişlerinin çoğunu buradan yapıyorlar. Genel olarak , beslenme tarzları ne olursa olsun, zeytinyağı, zeytin, turşu ve un gibi bir çok şey.“Bir mutfakta ne gerekiyorsa. Bugün, önceki günlere göre biraz daha az sıklıkta. Özellikle son aylarda yoğunluk hep böyle. Paramızın kaybı ve Gürcistan parasının değer kazanması nedeniyle bu yoğunluk devam ediyor” dedi.

“UCUZ OLDUĞU İÇİN GELİYORUZ BURADAN ALIYORUZ”

Gürcistan vatandaşı Maya, “Gürcistan’dan alışveriş yapmaya geldim. Ucuz diye geldim. Siz bizden ucuz diye alışveriş yapıyoruz. Paranız düştü. Biz buraya hep tatlı şeyler, yağ falan için geliyoruz. kıyafet, yemek, çok şey buradan geliyor” diyenler, “Burada ucuz olduğu için gelip alıyoruz. Ucuza alışveriş yapıyoruz. Her hafta buraya geliyoruz. Buraya yemek yemeye geliyoruz, aynı zamanda burada alışverişe gidiyoruz” dedi.

“MÜŞTERİLERİMİZİN YÜZDE 99’U GÜRCİST”

Kemalpaşa’da dokumacılıkla uğraşan esnaf Mehmet Karamahmutoğlu, “Şu anda cumartesi-pazar ve tatil olduğumuz için yoğunuz. Hafta sonu olduğu için Gürcülerde adettir, burada artıyor. Normal çünkü. sınır kapısındayız müşterilerimizin yüzde 90’ı hatta yüzde 99’u gürcü diyebilirim.Gürcülerin ağır olmasının sebebi paralarının pahalı olmasıdır.Fiyatlarımız değer kaybından dolayı Gürcülere cazip gelmektedir. Gürcüler yemek için geliyor, bizden alışveriş yapıyorlar ama Kemalpaşa’ya gelen Gürcülerin yüzde 70’i, 80’i yiyecek değiş tokuşu için geliyor.

“SADECE MAĞAZAYI TAKİP ETMEK İÇİN SATIŞ YAPIYORUZ”

Döviz kurları yükseldiği için biz de işleri yüksekten alıyoruz ama kârımızı düşük tutarak satıyoruz. Doğal olarak Gürcistan iç piyasasında fiyatlar yüksek. Kâr marjımızı minimuma indirdik. Sadece dükkanı çevirmek için satıyoruz. Öyle yüksek bir kâr amacımız yok. Versiyondan kazanırken aynı zamanda adetleri de satmaya çalışıyoruz. İç piyasada olduğu gibi yüzde 300-400 karla para kazanmamamız adettendir. Sadece kendi içimize dönmeye çalışıyoruz. Pandemiden çıktık ve iki yıldır işyerim kapalıydı. Bu süre zarfında hiçbir şey yapamadık ve sıfırla ayrıldık. İşletme açıldıktan sonra kendi yağımızda kavruluyoruz. Şimdilik işimizden memnunuz çok şükür.”

“PLOOTAGE ULUSAL PAZARLARDA”

Kemalpaşalı esnaf Ömer Akbıyık, “Gürcülerin yoğun olduğu sokakta bizim de dokuma dükkânımız var. Gürcülerin üzerimizdeki etkisi şu; iş açısından güzel. Ancak pazarların artmasıyla birlikte büyük firmalar için bu maalesef biz küçük esnafı öldürüyor hele para sermaye sermaye çok daha fazla hatasız firmalara yönelmeye başladı ona göre evet bize bir faydası var ama bu halka yansımadı. Burada küçük esnaf olarak para kazanıyoruz desek yalan olur Gürcüler bize böyle hizmet ederlerdi ekonomilerinin bizden iyi olmadığı zamanlarda çayımıza gelirdi Gürcüleri çalıştırırdık. o zamanlar biz onların fiziki güçlerini kullanıyorduk şimdi bizim paramızın maliyeti bize gelen emeğin niyeti azalmaya başladı artık personel için bile gelmiyorlar artık alışveriş için geliyorlar alabildiğiniz kadar Bakın ulusal pazarlarda yağma var. yıl içinde yediye yükseldi. Çalışması için projeler de var. Ondan sonra sevkiyat başladı. Gürcüler buraya gelip küçük esnaftan almıyorlar. Firmalarla anlaşıp kargo ile gönderiyorlar ki bu da alışılagelmiş büyük firmaların işine geliyor. Kemalpaşa’da küçük esnaf ölmeye başladı. Yani bu konuda hangi adımların atılması gerektiğini bilmiyoruz ve sadece bekliyoruz. Dediğim gibi Kemalpaşa’da iki tane varken yedi kurumsal mağaza vardı. Halihazırda iç piyasada işlemeyecek yeni projeler var doğal olarak. Çünkü buradaki yerel pazarlara ucuz malzeme gelmeyecek. Gördüğünüz gibi gerçek sermaye Kemalpaşa’dan aşağı akıyor.”

“GÜRCİSTAN’DA YİYECEK İÇECEK HİÇBİR ŞEY OLMADIĞINI BAŞARIYORLAR”

Kemalpaşa’lı emekli öğretmen Mehmet Yılmaz da, “Kemalpaşa’da yoğunluk var. Aslında ticari yoğunluk sadece Gürcülerin ve ulusal pazarların kazancı için olumlu. Ama Kemalpaşalılar ve küçük esnaf için. Bir ortam.” bugünden yarına ciddi kayıplar verecekleri bir yer yaratılıyor.alışverişte kendi paralarından daha ucuza mal oldukları için kemalpaşa alışverişlerinde fiyatların artmasına neden oluyorlar.ters istikametten gelen gürcü vatandaşlarla konuşuyoruz ama onlar öyleymiş gibi yapıyorlar. Gürcistan’da yiyecek içecek bir şey kalmadı.Kemalpaşa’da küçük esnaf dışında ulusal pazarlara yöneldikçe buradaki alım gücü çok düşüyor.Onların parası bizim paramız karşısında paha biçilmez değer kazandı.Bundan dolayıdır. Bir zamanlar 100 lari 100 liraya alınırken şimdi 15 lari alınabiliyor. Gürcistan vatandaşları da 100 lari bozdurarak 500-600 lira alabiliyor” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu