Yaşam

Müceddere pilavının tanımı, nasıl yapılır?

Müceddere pilavı Kilis bölgemizde sıklıkla yapılan bir tanım olup, kökeni Arap ve İran mutfağına dayanmaktadır. Doyurucu ve lezzetli bir bulgur pilavıdır. Klasik bulgur pilavından farklı olarak soğan ve yeşil mercimekle yapılıyor.

Müceddere pilavı yapmak için öncelikle yeşil mercimeği haşlamak gerekir. Bulgur pilavında mercimekler de pişmiş olacağından çok haşlamamaya dikkat edin. Daha sonra soğan ve salça kavrularak klasik bulgur pilavı yapılır. Ve bulgur pilavının suyuna mercimek eklenir ve birlikte pişirilir.

Müceddere pilavı bulgur, pirinç veya bulgur-pirinç karışımı şeklinde de yapılabilir. İşte hem doyurucu hem de lezzetli müceddere pilavı tarifi…

MÜCEDDERE PİLAV TARİFİ

4 KİŞİLİK / HAZIRLIK SÜRESİ: 10 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA

Müceddere pilavının tarifi için gereçler;

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
  • 1 su bardağı yıkanmış bulgur,
  • 1 soğan, doğranmış
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 3,5 su bardağı sıcak su,
  • Tuz biber

Müceddere pilavı nasıl tanımlanır?

  1. Tencereye sıvı yağ ve soğanı ekleyip orta ateşte kavurun.
  2. Soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
  3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  4. Bulguru ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
  5. Sıcak su ve damak tadınıza göre baharatları ekleyip bir veya iki çeşit karıştırdıktan sonra altını kısıp altını kapatın.
  6. Bulgur pilavının suyu kaynamaya başlayınca mercimekleri ekleyin ve pişene kadar kapağı kapalı tutun.
  7. Suyunu çektikten sonra pirinci ocaktan alın.
  8. Yaklaşık 10 dakika dinlenin.

Arzu ederseniz soğanları tavada kızartıp üzerini süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu