Ege 3. Çağ Üniversitesi’nde 2023-2024 Akademik Yılı Başladı
Ege 3. Çağ Üniversitesi 7. yılına yeni bir dönemle başlıyor
Ege 3. Çağ Üniversitesi’nde ‘2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirilen, yaşam boyu öğrenme misyonuyla hayata geçirilen “Ege 3. Çağ Üniversitesi” sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi. 2023-2024 Akademik Yılı için açıldı. Açılış Töreninde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan Sertöz, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Başhekimlik, Proje koordinatörü, Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Ege 3. Çağ Üniversitesi öğrencileri ve çalışanları katıldı.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklı, öncü araştırma üniversitemiz, topluma katkı misyonu doğrultusunda değerli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Bu kapsamda hayata geçirilen Ege 3. Çağ Üniversitesi, 60 yaş üstü bireylere birlikte öğrenme ve öğretme fırsatı sunuyor. Projemiz yeni akademik dönemde yoğun uygulamalarla eğitimlerine başlıyor. Geriatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin hocamız öncülüğünde yürütülen projemize 60 yaş üstü herkes kayıt yaptırabilir. Üniversitemizin farklı akademik birimlerinde görev yapan istekli öğretim üyeleri tarafından haftada 3 gün teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. Yaşlılarımıza eğitimlerle yeni ve aktif bir yaşam dönemi sunuyoruz. “Bu değerli projede emeği geçen tüm üyelerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Öğrenmek genç nesillerle bağları güçlendiriyor”
Proje koordinatörü Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “21. yüzyılda insanoğlunun en büyük başarısının uzatılmış ömrümüz olduğunu dersek yanılmış olmayız. Peki uzatılmış yaşamların anlamını nasıl doldurabiliriz? Başka bir deyişle nasıl yaşlanmalıyız? Bu konuda yıllar boyunca kullanılan başarılı, verimli ve aktif yaşlanma tarifleri artık yerini sağlıklı yaşlanmaya ve fonksiyonel olarak yeterli olmaya bıraktı. Kişinin mevcut kapasitesinin güçlendirilmesine odaklanır. Yaşlanma sadece vücudumuzdaki değişikliklerden ibaret değildir. Bu durum toplumdaki ‘bizi’ de etkileyerek toplumun gerisinde kalma, kendimizi doğru ifade edememe gibi riskler yaratıyor. Bizi bu risklere karşı korumak için mevcut kapasitemizi güçlendirecek en değerli gücümüz öğrenmeye devam etmektir. Öğrenmeye devam etmek bizi harekete geçirir, toplumla bağlarımızı güçlendirir, nesiller arası iletişimi güçlendirir ve hayatımıza anlam katar. O yüzden ‘Öğrenerek yaşlanalım’ diyoruz. Ege 3. Yaş Üniversitesi, tam da bu hedeflerle, yaşam boyu öğrenmeyi esas alarak 2016 yılında 60 yaş üstü bireylere kapılarını açmıştır. Projemizde Tıp Fakültesi, Mühendislik, Ziraat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Diş Hekimliği ve İrtibat Fakültelerinden yüzlerce akademisyen isteyerek ders veriyor, gönüllerini, bilgilerini ve emeklerini ortaya koyarak bizlere destek oluyorlar. Dolayısıyla projemiz aslında Ege Üniversitesi Akademi’sinin ruhunu ve gücünü yansıtmakta olup, bu özellikleriyle ülkemizde benzersiz ve örnek bir modeldir. “Yaşam boyu öğrenme son 20 yıldır hem ulusal hem de uluslararası yaşlanma politikalarının merkezinde yer alıyor” dedi.
“Projemiz finalde çıktı”
Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizdeki Sağlıklı Yaşlanma Eylem Planı’nın 2021-2026 yıllarını kapsayan son raporunda 3. Hedef olarak; Toplumda ve yaşlı bireylerde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının gelişmesi olarak tanımlanmaktadır. Toplumda farkındalık yaratılması belirlenerek, gün ve haftalarda yaşam boyu öğrenmeye dikkat çekilerek aktif yaşlanma ve sağlıklı yaşlanma ile ilgili etkinliklerin düzenlenmesi planlanıyor. Bir diğer değerli belge olan 11. Kalkınma Planı’nda ise yaşlıların sağlıklı yaşlanması için yaşam boyu öğrenme fırsatlarına erişimini kolaylaştıracağı belirtiliyor. Halen TBMM’de görüşülmekte olan 12. Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında düzenlenen ‘Aktif Yaşlanma Özel İhtisas Komisyonu’ kapsamında geleceğe yönelik yaşlanma politikası ve analiz önerilerinin 2013’te ortaya konulacağı belirtiliyor. yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Mayıs 2023’te yayınladığı ‘Yaşlanma Vizyon Belgesi’nde üçüncü yaş üniversitelerine özel olarak değinilirken, yaşlıların sosyal hayata katılımına ilişkin bölümde ‘Yaşlanma oranının artırılması’ ifade ediliyor. Üçüncü çağ üniversitelerinin niteliği ve niceliği, ‘ulusal düzeyde ve sistematizasyon ve kurumsallaşmayı’ gerektirir. Yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yapılması öngörülmektedir. Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler sorumlu kurumlar olarak atandı. Bu bağlamda Ege 3. Çağ Üniversitesi’nin 7 yıllık tecrübesiyle Rektörümüz ve Dekanlığımızın desteğiyle ülkemizde kurumsallaşan ilk üniversite olmasını hedefliyoruz. Projemiz, 2017 yılından bu yana her yıl ülkemizde sağlık hizmetlerinin sunumunda farkındalık yaratarak öne çıkan yaratıcı, ilham verici ve yenilikçi projeleri desteklemek amacıyla düzenlenen Türkiye Sağlık Ödülleri etkinliğidir. Doktorclub’da onlarca proje arasında yer almaktadır. 18 kategorideki projeler, 113 komite üyesinin yaptığı oylama sonucunda 2023 kategorisinin en iyi sosyal sorumluluk projesi olarak finale kaldı. Çok heyecanlı, memnun ve gururluyuz dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı