Haber

SUCUK YERİNE OT YİYORLAR

– İSTANBUL’da yapılan incelemelerde bazı marketlerde et yerine ottan sucuk üretildiği ortaya çıktı. Gıda Laboratuvarları ve Beslenme Denetçileri Derneği (GLADER) Genel Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucuklarda hile yapıldığını tespit ettiklerini belirterek, “Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda böyle bir hileye şahit olduk. Yakalamak mümkün değil. Bu hileler basit bir laboratuvarda yapılıyor çünkü çok daha profesyonelce yapılıyor. Denetçiler, hayvan hücresi kullanılmadan sadece bitkilerle üretilen sucuklarda hile yapıldığını tespit etti” dedi.

Gıda Laboratuvarları ve Beslenme Denetçileri Derneği’nin (GLADER) İstanbul’da yürüttüğü çalışmalarda farklı sonuçlar ortaya çıktı.

İstanbul’un 39 ilçesinden toplanan sucuklar laboratuvar ortamında analiz edildi. Müfettişler, yalnızca bitkilerle yapılan ve hayvan hücresi kullanılmadan yapılan sahte sucukları tespit etti.

“ÖZELLİKLE SUJUK HİLEYE ÇOK AÇIK BİR BESİNDİR”

GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, sucuğun üzerindeki etiketin okunması gerektiğini belirterek, “Ramazan ayı geldi, insanlar daha güçlü ve kaliteli yemek istiyor. En iyi hayvansal gıdalarla açlığınızı bastırabilirsiniz. Bu noktada açlığınızı bastırabilirsiniz. , vatandaşlarımızı uyarmamız lazım.Özellikle sucuk hileye çok açık bir gıdadır.Tüketicilerimize ve kamuoyuna uyarımız üzerlerindeki etiketleri çok iyi okumaları olacaktır.Kendi kontrollerini yapıyor olmaları gerekmektedir. son kullanma tarihine bakılmalı.İçindekileri yazmak nasıl zorunluysa,etiket bildirimine göre de yazmak zorunludur.Hele fiyat ucuz ise “İncelemelerinde dikkatli olmaları gerekiyor” söz konusu.

“BAZI SUCUKLARDA BU TÜR HİLELERİ NE KADAR İZLEDİK”

Araştırmalarında hayvan hücresi içermeyen sucukları tespit ettiklerini ifade eden Orhan, “Çünkü kullandığımız hayvansal gıdalar değerlidir, özellikle bitkisel proteinler hayvansal gıdalara karşı kullanılmaktadır. Diğer endüstriyel tuzlarla kamufle edilmesinden bunlara birçok olay eklenebilir. .Etiket bildirimine göre yazmak zorunlu olduğu için vatandaşız bu yüzden etiketleri çok düzgün okumaları gerekiyor.Bir müfettiş gibi çalışmaları gerekiyor.Entegre üretim tesislerinde hileler çok daha ileri düzeyde. Bunları yakalamak bizim için daha zor. Bu hileleri kolay laboratuvarda yakalamak çok daha profesyonelce yapıldığı için kolay laboratuvarda yakalamak mümkün değil. Hayvan yemi gibi işlerin yapıldığına şahit olduk” diye konuştu. Soya unu, tuz ve tatlandırıcı ile üretilen sucuğa et tadı verildiğini ifade eden Orhan, “Bu anlamda çok ileri teknolojiler var. Soya ununa tuz ve tatlandırıcı eklediğinizde et yediğinizi zannediyorsunuz. Bu da böyle. yakalanması çok zor. Önemli bir laboratuvar ile kimyasal inceleme yapılması gerekiyor. Türkiye “Türkiye’de bu laboratuvarların sayısı sınırlı. Protein oranına baktığınızda yüzde 22 protein var ama o değerli proteinin bitkisel mi yoksa hayvansal mı olduğu çok değerli. burada söylemek istiyorum. Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk” dedi.

“SUCUK TAVUK VE OTTAN YAPILIR”

Etten üretilen sucuğun ağırlığı 188 liradan, tavuk sucuğu marketlerde 87 liradan satılırken, kasaplarda sucuğun ağırlığı 300 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Kasaplar, sattıkları sucuğun marketlerden daha güvenilir olduğunu savundu.

Kasap Özcan Yazıcı, sucukta hile yapmanın kolay olduğuna dikkat çekerek, “Soya sosu, baharat, tavuk taşlığı ekleyebilirsiniz. Tavuk alsanız da sucuk gibi olur. İyotlu tavuktan bile sucuk yapılır, satılır. Ne pahasına olursa olsun satılır. Tavuktan veya ottan sucuk yapılır, vatandaş aslında içeriğine bakmaz. Biz burada doğrarız, yağsız ve tuzsuz olarak veririz” diye konuştu.

“ÜZERİNDE NE YAZILI”

Kasap Arif Aydın, “Sosisin ağırlığı 330 lira. Etin fiyatına göre şu an fiyat normal. Sucuklarımızın üzerinde yazıyor ama yine de eleman ekliyorlar.” 30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal, “Sosisin kilosu 300 lira. Müşteri istediği eti seçer, istediğini veririz. Her şey müşterinin gözü önünde yapılır, biz yaparız.” hazır satmayın.”

– İstanbulhaberyenifakili.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu