Ekonomi

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e çıkardı

– Merkez Bankası yıl sonu enflasyon iddiasını yüzde 58’den yüzde 65’e çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan:

“Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanacağız.”

“Enflasyondaki düşüş sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz”

“Toplam kısırlaştırma 1 trilyon lirayı aşacak”

“TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 5’e yakın arttı”

“Rezervler 126 milyar doları aştı”

“Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle 2024 yılının ikinci yarısında güçlü ve sürekli bir enflasyonla mücadele sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.”

ANKARA – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon varsayımını yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33’ten yüzde 36’ya çıkardıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda düzenlenen Enflasyon Raporu 2023-IV Bilgilendirme Toplantısı’nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonun durumunu, enflasyon tahminlerini, küresel ekonomiyi ve enflasyona ilişkin bilgileri paylaştı. gelişmeleri, para politikası stratejilerini ve alınan kararların finansal piyasalara etkilerini, orta vadeli enflasyon tahminlerini yaptı ve sonraki dönemlere ilişkin değerlendirmelerin ele alındığı bir sunum yaptı.

“Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanacağız.”

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, burada yaptığı konuşmada, Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha en büyük katkıyı sağlayacaklarının bilincinde olduklarını belirterek, “Bu nedenle enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. “Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma bir süredir yüksek ve dalgalı bir seyir izliyor. Devam eden enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağının bilincinde olarak, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanacağız.” Enflasyon görünümüne ulaşıldı” dedi.

“Enflasyondaki düşüş sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz”

Erkan, politikalarının faiz, kredi, mevduat, döviz piyasası, iç ve dış finansman, rezervler gibi finansal koşulları hedefledikleri yönde etkilediğini belirterek, “Parasal sıkılaştırmanın ekonomi üzerindeki geniş kapsamlı etkileri genele yayılıyor. Ancak yurt içi talepteki dengelenme sürecine ilişkin şimdiden “Öncü sinyaller alıyoruz. İçinde bulunduğumuz geçiş döneminde para politikasının kümülatif etkileri devreye girerken, 2024 yılının ikinci yarısında enflasyondaki düşüş sürecinin başlamasını hedefliyoruz” dedi.

“Toplam kısırlaştırma 1 trilyon lirayı aşacak”

TCMB Başkanı Erkan, siyasi faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 35’e çıkardıklarını hatırlatarak, “Haziran-Ekim ortası arasındaki Para Politikası Kurulu toplantılarımızda aldığımız kararlarla siyasi faiz oranını 2019’da güçlü bir şekilde 26,5 puan artırdık. Bu süreçte faiz artışlarının tamamlayıcısı Şirket olarak niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi politikaları da uyguladık.Böylece sterilizasyon yoluyla toplam 700 milyar TL’lik niceliksel sıkılaştırmaya ulaşıldı. Bugün yürürlüğe girerek zorunlu karşılık oranlarını ilgili vadelerde 5’er puan artırarak sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 10’a yükselttik.Ayrıca Türk lirası cinsinden yabancı para mevduatlara yüzde 4 oranında ilave zorunlu karşılık getirilmesine karar verdik. . Böylece ilave 350 milyar liralık likiditenin sistemden çekilmesiyle toplam kısırlaştırma 1 trilyon lirayı aşacak” dedi.

“TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 5’e yakın arttı”

Erkan, ağustos ayı sonunda aldıkları kur korumalı mevduattan Türk lirası vadeli mevduata geçişi teşvik eden kararların olumlu etkilerini mevduat gelişmelerinde gördüklerini belirterek, “Bu kararlar sonucunda, Türk lirası tasarruf araçlarına ve özellikle vadeli mevduatlara talep arttı 20 Ekim itibarıyla sadece 8 haftada Türk lirası mevduatlar 970 milyar lira artarken, döviz korumalı mevduatlar 300 milyar lira azaldı.Döviz mevduatları da azaldı Bunun sonucunda TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 arttı.Güçlendirdiğimiz düzenlemelerin mevduat kompozisyonuna etkilerinin “Zamanla daha belirgin hale gelmesini bekliyoruz” dedi.

“Rezervler 126 milyar doları aştı”

Rezervlerdeki artışın devam ettiğini vurgulayan Erkan, TCMB’nin haziran ayından itibaren uluslararası rezervleri güçlü bir şekilde artırdığını, 20 Ekim itibarıyla brüt uluslararası rezervlerin mayıs sonuna göre 28 milyar dolardan fazla artarak 126 milyar doların üzerine çıktığını belirtti. .

“2023 yılı için yılsonu talep orta noktalarını yüzde 65’e güncelledik”

Orta vadeli öngörülerini paylaşan Erkan, şunları söyledi:

“Varsayım performansımızı iyileştirmek amacıyla modelleme çerçevemizi büyük şokların doğrusal olmayan etkilerini de içerecek şekilde güncellediğimizi belirtmek isterim. Bu çerçevede 2023 yılı için yıl sonu varsayım orta noktalarını yüzde 65’e güncelledik. 2024 için yüzde 36, 2025 için yüzde 14. İddia aralıklarının alt ve üst sınırları Puanları 2023 için yüzde 62 ve 68, 2024 için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik. Jeopolitik risklere ve yönetilen fiyatlara ilişkin artan belirsizlikler nedeniyle ikinci olarak, keşke bahislerimizi yukarı yönde güncellemiş olsaydık. “Enflasyondaki düşüşün başlangıç ​​zamanında, enflasyondaki düşüş hızında ve enflasyondaki düşüş seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz.” “

“Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle 2024 yılının ikinci yarısında güçlü ve sürekli bir enflasyonla mücadele sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.”

Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte hanelerin doğalgaz bedava kullanım limitini aşacağını öngördüklerini kaydeden Erkan, “Bu durum enflasyon üzerinde yukarı yönlü mekanik bir etki yaratacak ve kasım ayında aylık enflasyonun kesintili yükselmesine neden olacak. Ocak 2024’te baz fiyat ayarlaması yapılacak.” Fiyatları zamanında belirlenen hizmet kalemlerinde gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz. Mayıs 2024’te doğalgaz kaynaklı baz etkileriyle yıllık enflasyonda zirveyi göreceğiz. 2024 yılının ikinci yarısında nakit sıkılaştırmasının birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle enflasyonda güçlü ve kalıcı bir düşüş yaşanacak. “Sürecin başlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Bilgilendirme toplantısı, TCMB Başkanı Erkan’ın basın mensuplarının sorularını yanıtladığı soru-cevap bölümüyle devam etti.

yakakent-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu