Ekonomi

Zeytinyağının sağlığı konuşuldu

ESKİŞEHİR (İGFA) – Haller Gençlik Merkezi’nde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü ve Zeytin Dostu Derneği işbirliğiyle Zeytinyağı ve Sağlık Paneli düzenlendi.

Kırsal Kalkınma Projeleriyle Türkiye’nin örnek yerel yönetimleri arasında yer alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği eğitim ve panellerle farkındalık yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü ve Zeytin Dostu Derneği işbirliğiyle, Orta Sakarya Vadisi’nde zeytinyağı ve sağlık açısından öneminin ve zeytin yetiştiriciliğinin tartışıldığı Zeytinyağı ve Sağlık Paneli düzenlendi.

Anadolu’da Zeytin Baba olarak tanınan ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Moderatörlüğünü Mücahit Taha Özkaya’nın yaptığı panelde, Prof. Dr. Yahya R. Laleli, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, Öğretim Üyesi Dr. Cenap Yılmaz ve Dr. Gül Kahraman konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Zeytin Dostu Derneği Başkanı Dr. Hilmi Yıldırım, Butik Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği Lider Eczacısı katıldı. Atilla Totoş ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya’nın açılış konuşmalarıyla başladı. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Parıltı Süllü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Genel Sekreter Yardımcısı Senem Ekinci ve akademik katılımın olduğu etkinliğe zeytin üreticileri de ilgi gösterdi.

Başkan Büyükerşen açılış konuşmasında Sarıcakaya ve Mihalgazi bölgelerinde zeytin yetiştiriciliğine destek verdiklerinin altını çizdi. “Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerini de içine alan bu bölgede, değerli hocamız Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya’nın da katkılarıyla zeytin ve zeytinyağı konusunda çeşitli denemeler yaptık. Öncelikle kadın üreticiler başta olmak üzere bölgede zeytincilikle uğraşan çiftçilerimize 15 bin zeytin fidanı dağıttık. Ardından Mücahit hocamızın danışmanlığında Sarıcakaya’da 21 çiftçinin bahçesinden 10 günde yaklaşık 11 bin kilogram zeytin topladık ve bin litrenin üzerinde sızma zeytinyağı elde ettik. Bizi sevindiren önemli bir detayı sizlerle paylaşmak istiyorum: Elde ettiğimiz zeytinyağının kalitesini anlamak için numune alıp analiz ettirdik. Ön değerlendirme sonuçlarını aldık. Arkadaşlarımdan ve buradaki bilim adamlarından aldığım bilgiye göre ürünümüzün serbest asitlik değeri binde 2, biyofenol seviyesi ise 836 mg olarak belirlendi. Bu sonuçlar zeytinyağı için oldukça sevindirici bir sonuçtur. “Ayrıca birebir testte 215 mg ile oleocanthal fiyatında Türkiye’deki en yüksek sonuca ulaştık.” söz konusu. Zeytinyağının sağlık açısından değerine dikkat çeken Önder Büyükerşen, Orta Sakarya Vadisi’nin bereketli topraklarında zeytin yetiştiriciliğine destek vermeye devam edeceklerini belirtti. “TARİŞ’in geçen yıl 81 TL olarak belirlediği zeytinyağı alım fiyatı bu yıl 295 TL’ye çıkarıldı. Bu da yüzde 300’e yakın bir artış anlamına geliyor. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere çocuklarımız ve gençlerimiz sağlık açısından değerli olan her şeyi tüketemez hale geldiler. Bu durumların tersine çevrilmesi, üreticilerin doğru tarım uygulamalarıyla desteklenmesini gerektirir. Sarıcakaya ve Mihalgazi’de bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”söz konusu.

Açılış konuşmalarının ardından panel, konuşmacıların “Zeytinyağı ve Sağlık”, “Zeytinyağının Yan Bileşenleri”, “Zeytinyağı ve Kanser”, “Eskişehir Merkez Sakarya Vadisi Zeytin ve Zeytinyağı Potansiyeli” başlıkları altında görüşlerini paylaşmasıyla başladı.

Panelin ardından yaklaşık 100 kişilik grup, Zeytin Dostu Derneği lideri Dr. Hilmi Yıldırım, Zeytinyağı Tadım Paneli Başkanları Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya ve Eczacı ile görüştü. Atilla Totoş’un rehberliğinde zeytinyağı ve tadım etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Sarıcakaya, Asos ve Yatağan-Çine bölgelerinde yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağları katılımcılar tarafından tadıp puanlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu